Sellei Máté gyógymasszőr Blog

Trigger pont kezelés

Sellei Máté gyógymasszőr Blog

A myofascialis trigger pontok kezelése
Trigger area – trigger terület

 

Eredetileg a trigger point kifejezést „trigger area” azaz trigger területnek hívták. Mert elsőre a trigger kioldási pont inkább egy területnek tünik mint egy pontnak. Viszont a trigger area fellazítása után érezhetővé válik a kiváltó feszültségi pont.
Ezek a pontok összefüggő hálózatot alkotnak az izom fascia rendszerben. A teljes név a myofascial trigger point is innen ered. Magyarul a jelentése myo – izom, fascia – izompólya teljes nevén myofascia. Vagyis az izomban és annak kötőszövetes rendszerében létrejövő apró feszültségi „görcsös” pontok. Ezek az apró kiindulási pontok a környezetükre is negatív hatást gyakorolnak így már vissza is kanyarodtunk a trigger area kifejezéshez.
A trigger pontok és kezelésük
A kezelésével több terápia is foglalkozik. A legjobb kezelési eredményeket az eltérő terápiás módszerek / mechano terápia, fizikoterápia, fizioterápia, mozgás terápia, masszázs terápia, stb. kombinálásával lehet elérni.
A hatékony kezeléshez a terápiák kellő adagolása szükséges.
Az orvos – myalgiás csomók – trigger pontok

A szakorvos feladata megállapítani, hogy myalgiás csomók okozzák a panaszt. Valamint az egyéb hasonló tüneteket, panaszokat produkáló betegségeket is kiszűri. pl. egy petefészek ciszta vagy egy prosztata elváltozás is okozhat kisugárzó fájdalmat ami egy laikus számára izomfeszültségi – trigger pont fájdalomnak tűnhet. Néha még a szakembereknek is nehéz megállapítani a fájdalom okát, de szerencsére már van CT, MR, UH, RTG, vérvétel, és egyéb fizikális vizsgálati lehetőség ami nagyban segíti a pontos diagnózis megalapozását.
A myalgiás csomók azaz izomfeszültségek kezelésére szerencsére széles terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.
A beteg állapota viszont nagyban befojásolja, hogy milyen kezelési módszer legyen alkalmazva. Ezért a terápiák összehangolása orvosi feladat (Reumatológus, ideggyógyász, idegsebész, stb.)
Mert az egyéb társbetegségeket is figyelembe kell venni, pl egy egyes betegségeknél nem fognak szaunát vagy meleg vízes gyógyfürdőt ajánlani, helyette inkább ultrahangos vagy lézerterápiát javasolnak (természetesen a gyógyszeres kompenzálást követően).

 

Triggerpontokról

Https://triggerpont.hu

A leggyakoribb trigger pont kezelési módszerek

Fizikoterápia
Gyógymasszázs
Gyógytorna
Akupresszúra, / köpöly terápia , moxa kezelés, akupresszúrás nyomás
Trigger pont labda /Önmasszázs
Trigger pont henger – Triggerpoint /Önmasszázs
Fascia – Myofascia masszázs – oldás
Trigger Pontok / PDF – térképe

TRigger pontok kezelése