Medical therapeutic massage

Gyógy-masszázs

Megfelelő indikáció alapján, szinte minden esetben hatékony gyógytényező –

Mire jó a gyógymasszázs és miért jó háznál?

Szinte minden esetben hatékony gyógytényező ha megfelelő indikáció – jó és pontos orvosi diagnózis alapján végezzük.
A gyógymasszázs leginkább a krónikus fájdalmak kezelésében javasolt. A heveny – akut fájdalmak bizonyos esetekben ellenjavallatot képezhetnek. (A heveny szakaszban a jegelés, kímélet, pihenés szükséges.)
Legjobb hatékonysággal a mozgásszervi megbetegedések, sportsérülések, myalgiás feszes izomzat, trigger pontok, lumbágó, és a krónikus ízületi és izomfájdalmak, porckorongsérv esetén alkalmazható.
A hivatalos gyógymasszázsnál és minden más masszázsnál az a legfontosabb, hogy ne a tüneteket, hanem az okot kezeljük. (Ezért is fontos az előzetes orvosi kivizsgálás , MRI, CT, RTG, UH – alapján orvosi diagnózis.)

 

A Gyógymasszázsról

Találd meg a tökéletes egyensúlyt test és lélek között egy mélyreható, terápiás élmény által. Engedd, hogy a tapasztalt terapeuta képes legyen felszabadítani testi és lelki feszültségedet, és új energiával töltsön fel. Ápold testedet ezzel a felszabadító kezeléssel, mely megújítja és feltölti mindennapjaidat.

 

Az Orvos Utasítására Végzett Hatékony Terápiás Kezelés

A gyógymasszázs olyan orvos által előírt terápiás kezelés, amelyet képzett masszőr végez az orvosi diagnózisnak megfelelően. A masszázs során a gyógymasszőr különböző technikákat alkalmaz, például a svédmasszázs fogásokat, vagy trigger pont technikákat, hogy javítsa az izmok, ízületek és szövetek állapotát.

 

Egészségmegőrzés és Kiegészítő Kezelés:

Az orvosi masszázs Szerepe a Krónikus Betegségekben
A masszázs gyakran része  a mozgásszervi megbetegedésre adott orvosi kezelésnek vagy a rehabilitációnak, segítve a test regenerálódását és a gyógyulást. Az egyik legfontosabb előnye, hogy segít enyhíteni a stresszt és a feszültséget, valamint javítja az általános közérzetet. A medical massage segíthet csökkenteni az izomfeszültséget és az ízületi merevséget, ezáltal javítva a mozgékonyságot és a rugalmasságot. Számos egészségügyi problémára alkalmazható, például hátfájásra, nyaki fájdalomra, ízületi gyulladásra és izomgörcsökre, porckorongsérvre, fejfájásra, ínhüvely gyulladásra, derék becsípődésre, trigger pontokra.

 

A masszázs Rendszeres Gyakorlásának Fontossága és Szerepe a Regenerációban

A masszázs serkentheti a vérkeringést, így elősegítheti a sebgyógyulást és a toxinok eltávolítását a szervezetből. A gyógymasszázs segíthet a krónikus fájdalom kezelésében, például migrén, fibromialgia vagy arthritis esetén. A rendszeres masszázs segíthet megelőzni az izom- és ízületi problémákat, valamint javítani az alvást. Fontos, hogy csak képzett szakember végezze a masszázst, hogy elkerüljük a sérüléseket vagy a további problémákat figyelembe véve a javallatokat és az ellenjavallatokat.

 

Stresszoldás és Feszültségcsökkentés:

A masszázs Egészségügyi Jótékony Hatásai
A gyógymasszázs lehetőséget nyújt az egyéni igényekre szabott kezelésre. A megfelelő masszázstechnikák kiválasztása és alkalmazása segíthet maximalizálni a kezelés hatékonyságát. A masszázs relaxációt és nyugalmat is biztosíthat, javítva ezzel az általános életminőséget. A masszázs alkalmazható sportolók teljesítményének javítására és a sportsérülések megelőzésére is.

 

Rugalmasság és Mozgékonyság:

A Gyógymasszázs Által Nyújtott Fizikai Feltöltődés
A orvosimasszázs segíthet javítani a testtartást és csökkenteni az izom díszkomfortot érzetet. Az orvos által javasolt masszírozás kiegészítheti az egyéb orvosi kezeléseket, például fizikoterápiát vagy gyógyszeres terápiát, gyógytornát. Fontos, hogy a masszázs kezelés előtt konzultáljunk orvossal, különösen, ha valamilyen krónikus egészségügyi problémánk van.

 

Az Egyensúly Megteremtése:

A Gyógymasszázs Természetes Öngyógyító Hatása
A masszázs terápiás hatása hozzájárulhat az egész test kiegyensúlyozott működéséhez és a szervezet természetes öngyógyító folyamatainak támogatásához.

 

 

A gyógymasszázst hagyományosan gyógyfürdőkben és a fürdők nappali kórházában, kórházak rehabilitációs osztályán, gyógyszállodák gyógyászati részlegében alkalmazták

Napjainkban már egyre inkább reneszánszát éli a masszázs terápia, ezért egyre több magánszolgáltató is felvette a kínálatába.

A gyógyfürdők, nappali kórházak, rehabilitációs osztályok és gyógyszállódákon kívül már magán kórházakban, SPA-k, masszázsszalonok és egyéni gyógymasszőrök kínálatában is megtalálható.

gyógymasszázs izomzat
gyógymasszázs nyak

Gyógymasszázs

Orvosi gyógymasszázs

Teniszkönyök

Fascia masszázs

Porckorongsérv

Golfkönyök

Kötőszöveti masszázs

Szegment masszázs

Csonthártya masszázs

Gyógymasszázs pozítív hatásai

Tapasztald meg az egészség és jóllét gyógyító erejét a speciális masszázskezelések által. Nyújtsd meg a fáradt izmokat és élvezd a stresszoldó hatást.

 

A Gyógymasszázs Szerepe a Fájdalomcsillapításban

A masszázs terápias hatása kiváló lehetőséget nyújt a fájdalomcsillapításban, különösen krónikus fájdalmak esetén. Az alkalmazott masszázstechnikák segíthetnek csökkenteni az idegi ingerlést és javítani az érintett területek vérkeringését. Ezáltal a gyógymasszázs hatékony alternatívát jelenthet azoknak, akik szeretnék minimalizálni a gyógyszerek használatát és természetesebb módon kezelni a fájdalmat.

A Gyógymasszázs és az Immunrendszer

A rendszeres masszázs pozitív hatással lehet az immunrendszer működésére. A masszázs során felszabaduló endorfinok és más neurotranszmitterek segíthetik az immunrendszer erősítését és a betegségekkel szembeni védekezést. Ezen kívül a masszázs által elősegített relaxáció csökkentheti a stressz szintjét, amely hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez.

A Gyógymasszázs szerepe a helyes testtartásban

Azok, akik hajlamosak a rossz testtartásra vagy már kialakult a gerincferdülés, jelentős előnyöket tapasztalhatnak a rendszeres orvosi masszázsban. A megfelelően kiválasztott masszázstechnikák segíthetnek javítani a testtartást és csökkenteni az izomfeszültséget, ami hozzájárulhat az optimális testtartás visszaállításához. Ezáltal a masszázs nemcsak a fizikai, hanem az esztétikai megjelenést is javíthatja, és megelőzheti azokat a hosszú távú egészségügyi problémákat, amelyek a rossz testtartásból eredhetnek.

A gyógymasszázs mint a mentális egészség megőrzője

Nem csak a testre van pozitív hatással, hanem a mentális egészségre is jelentős előnyöket nyújthat a medical masszázs. A masszázs során kibocsátott endorfinok és szerotonin segíthetik a stressz csökkentését és a pozitív érzelmi állapot fenntartását. Emellett a masszázs által elősegített relaxáció és nyugalmi állapot javíthatja az alvást és segíthet leküzdeni az alvászavarokat.

A gyógymasszázs szerepe a légzésjavításban

Személyek számára, akik légzőrendszeri problémákkal küzdenek, a gyógymasszázs könnyíthet a tüneteken. A masszázs során alkalmazott technikák segíthetnek ellazítani a légzőizmokat és javíthatják a légzés hatékonyságát. Ezen kívül a masszázs által elősegített relaxáció csökkentheti a légzési nehézségekhez kapcsolódó szorongást és feszültséget.

 

Gyógymasszázs előtti orvosi kivizsgálás miért fontos?

A betegség megállapítása, diagnózis felállítása orvosi feladat. A masszőr, gyógymasszőr nem diagnosztizálhat.
Masszázs szinte minden esetben hatásos gyógytényező ha maga az indikáció (azaz a javallat) is megfelelő.
Egy nem megfelelő indikációra végzett masszázs akár állapotromlást is előidézhet. (pl. egy hátizomba, karba sugárzó fájdalom lehet szív eredetű. Egy lumbágót idéző fájdalom oka lehet akár vesekő, endometriozis, prosztatagyulladás, petefészek gyulladás, ciszta. Egy comb, – vádli fájdalom kiváltója akár lehet mélyvénástrombózis.
Az egyik legfontosabb masszázs előtt az ellenjavallatok kiszűrése és a helyes indikáció.
Nem megfelelő indikáció: pl sérülés, rándulás, húzódás akut korai szakaszában végzett masszázs
Megfelelő indikáció: pl. sérülés, rándulás, húzódás későbbi esetleg krónikus szakaszában végzett masszázsa

Az orvsosi (gyógy) masszázs technikai és személyi feltételei - ÁNTSZ engedély

A gyógymasszázs egészségügyi tevékenység ezért csak a megfelelő hatósági engedély birtokában lehet végezni
Felügyelő hatóság: ÁNTSZ

Alapvető ÁNTSZ feltételek
Házhoz járó gyógymasszázs – gyógymasszőr esetén:

Összecsukható masszázságy és masszázságy hordtáska
Felület fertőtlenítő eszközök
Kéz fertőtlenítő eszközök
Folyóvízzel történő kézmosási lehetőség
masszázs olajok, krémek
masszázs lepedő (ezt a szolgáltató vagy az ügyfél biztosíthatja, nagyobb komfortérzetet, higiéniai biztonságot adhat, ha a vendég a saját lepedőjén fekszik)
Amennyiben a szolgáltató biztosítja a masszázslepedőt két lehetősége van: Eldobható egyszerhasználatos masszázslepedő vagy többször felhasználható lepedő. Az utóbbi esetben igazolt fertőtlenítő mosást kell végeztetni (pl. mosodában).

Alapvető ÁNTSZ feltételek
Fix helyen történő / masszázs rendelő/ gyógymasszázs esetén
A rendelőre vonatkozó szabályok (ÁNTSZ, Tűzvédelmi, és egyéb szabályok)
Kezelő – minimum 12 m2 – alapterület
Több kezelőhely esetén a fülke mérete minimum 7 m2
váró helyiség
külön vendég és személyzeti wc kézmosási lehetőséggel
masszázságy
Folyóvizes kézmosási lehetőség a kezelőhelységben

A magán gyógymasszőr személyi feltételei

1 év szakmai gyakorlat

Ki végezhet gyógymasszázst, milyen engedélyek szükségesek a gyógymasszázs végzéséhez?

Gyógymasszázst kizárólag ÁNTSZ engedély birtokában lehet végezni

Gyógymasszőr végzettség
Egészségügyi alkalmasság, kötelező védőoltások
ENKK működési engedély
MESZK tagság
Felelősségbiztosítás
ÁNTSZ engedély
Betegdokumentáció

Orvosi diagnózis – szakvélemény javaslat. (pl. Reumatológus, ideggyógyász, idegsebész, Ortopéd orvos)
A kezeléseket Sellei Máté gyógymasszőr végzi.
A gyógymasszázsról: Betegségek szerint alkalmazott masszázs technikákkal és fogásokkal (a gyógymasszázs alapja a svédmasszázs), az orvos diagnózisa és előírása szerint végzett masszázs gyógykezelés. Többnyire mozgásszervi megbetegedésekre. A masszázst nem orvos végzi, hanem csak előírja ezért (orvosi) gyógymasszázs. A tevékenységet csak megfelelő engedélyek birtokában lehet végezni. (A masszőr, gyógymasszőr nem diagnosztizálhat. A betegség megállapítása és a terápiás terv elkészítése , a beteg egészségi állapotának figyelemmel kisérése orvosi feladat.)
A masszázskezelés nem helyettesíthet orvosi beavatkozást gyógykezelést.

További információk a https://gyogymasszorok.hu/ szakmai weboldalamon

Orvosimasszázs vagy klasszikus gyógymasszázs?

A gyógymasszázsra több elnevezés is helyénvaló.
Orvosi gyógymasszázs . azaz az orvos által elrendelt masszázs gyógyító célzattal.
Az orvos nem masszíroz, hanem csak elrendeli a masszázst mint az orvosi gyógykezelést.
A gyógymasszázsal egyidejűleg az orvos előírhat: pl: gyógyszereket, egyéb fizioterápiás eljárásokat, gyógytornát.
A klasszikus gyógymasszázs egyenértékű az orvosi gyógymasszázs fogalmával.
Angolszász kultúrából eredő elnevezés a klinikai masszázsterápia is a gyógymasszázst takar.
egyéb elnevezések : Medical massage, massage therapy

Masszázs helye fizioterápiában

A fizioterápia a természet energiáit alkalmazza a gyógyításhoz
A fizioterápiás eljárások
mechanoterápia (gyógymasszázs, svédmasszázs, egyéb masszázs terápiák)
fototerápia
hidroterápia
elektroterápia
balneoterápia
termoterápia
klímaterápia
A fizioterápiás eljárásokat a legjobb eredmény érdekében többnyire egymással kombinálják

Gyógymasszázs egyéb elnevezései

orvosi masszázs
orvosi gyógymasszázs
gyógyító masszázs
medical massage
magán gyógymasszőr
Privát gyógymasszőr
Rehabilitációs terapeuta masszőr

Mire jó a terápiás masszázs ?

Megfelelő indikáció (pontos orvosi diagnózis, ellenjavallatok kiszűrve) szinte minden esetben hatékony gyógytényező.
Alkalmazható önállóan és komplex terápia részeként.
Gyógytornával, fizioterápiával, lézer terápiával, lökéshullám terápiával, gyógyfürdői szolgáltatásokkal.

Mozgásszervi megbetegedések
Porckorongsérv
isiász
befagyott váll szindróma
alagút szindróma
gerinc megbetegedései
fejfájás (merev izomzat okozta)
teniszkönyök
golfkönyök
merev izomzat -myalgiás feszes izomzat, trigger pont – myofascia -fascia fellazítása
arthrosisok
izületi contracturák
idegbénulás
traumás sérülések, műtétek utáni rehabilitáció

21. századi modern gyógymasszázs

A modern orvostudomány dinamikusan fejlődik. Ezek az úttörő eredmények megmutatkoznak a gyógymasszázs terápiás eljárásoknál is. Egyre nagyobb hatás éri az európai és Magyarországi mozgás és masszás terápiákat az USA.-ból érkező legújabb kutatási eredmények. Az USA-bol kiindulva és az EU-ban egyre inkább hazánkban is elterjedőben van a strukturális integráció egyik irányzata az ANATOMY TRAINS valamint egyéb myofasciális és trigger pont terápiás irányzatok.
Ezek a modern eljárások könnyen és hatásosan integrálhatóak a hagyományosabbnak számító eljárásokba, gyógymasszázsba, terápiás gyógytornász eljárásokba.

Orvosi gyógymasszázs – klinikai masszázsterápia gyógyjavallatai

Lágyrész reumatizmus
Reumás megbetegedések
Fájdalomcsillapítás (reumás megbetegedések)
Neurológiai betegségek (perifériás bénulás, gyógytornát támogató hatás a centrális bénulások esetén)
Belgyógyászati megbetegedések (egyes szívbetegségek esetén szív tehermentesítő hatású, feszes izomzat esetén vérnyomás csökkentő hatás, feszes izomzat okozta fejfájás kezelése)
Rehabilitáció (Poszttraumák,- mozgás szervrendszer sérülési és a mozgás szervrendszerét érintő műtétek után, gipszelés és különböző rögzítések után)

Orvosi gyógymasszázs célja

A masszázst megfelelő indikáció alapján és szakavatottan végezve szinte minden esetben hatékony gyógytényező. Kiváltképpen akkor ha az egyedi igényeknek megfelelően, figyelve az apró részletekre is sablon mentesen végezzük.
Célja az orvosi utasításra történő gyógyító céllal történő kezelés.
Orvosi utasítás, diagnózis hiányában nem gyógymasszázs hanem fizikai közérzetjavító masszázs kapható

Medical massage terápiás fogásai

Leggyakoribb gyógymasszázs fogások
simítás (hosszú simítás, félkörös simítás, haránt simítás, mély simítás, macskatalp simítás)
dörzsölés ( vasalófogás, gyalufogás, dörzsölés, fűrészelő dörzsölés, pip ízülettel dörzsölés, hüvelykujjal dörzsölés, kézzel való dörzsölés, átfogó dörzsölés, fenyőfogás, 4ujjas fenyőfogás, ujjbegy technika, 8ujjas technika, ököllel húzás, karomfogás, redőképzés
gyúrás ( harántgyúrás, hosszú hátizom gyúrása, hosszú hátizom nyújtása, egykezes gyúrás, kétkezes kiemelt gyúrás, kétkezes olló fogás, egykezes olló fogás, félkörös gyúrás, mángorlás, izomnyújtás, redőképzés
Ütögetés ( ujjbegyes, vágás, csipkedés, paskolás, hanyító ököllel, félig zárt ököllel,
Rezegtetés ( ujbeggyel, tenyérrel,
Intermitáló fogás
Kirázás

Masszázs hatásai

reakcióterápiás hatás
(bőr és a kötőszövet vérbősége. Izomzat jobb vérellátása. Szöveti állapotok megváltoztatása, Funkcionális elváltozások javítása)

Áthangolóterápiás hatás
(izomtónust – normalizálja, rendellenességek áthangolása a normalitás irányába, feszültség kiegyenlítés, idegrendszeri hatások paraszimpatikus irányba tolódása)

masszázs helyi hatás
Az ingerek hatására Hisztamin és barikinin felszabadul.
Javul a szövetek oxigén és tápanyag ellátottsága
Anyagcsere fokozódik.

masszázs távolhatás
Vegetatív idegrendszer paraszimpatikus túlsúly
(vérnyomás csökkenés, verejtékezés fokozó hatás)
gyógymasszázs kötőszövetre gyakorolt hatása
Letapadások, feszülések, trigger pontok oldódnak.
Méregtelenítés fokozódik

Masszázs hatása az izomzatra
A rendszeres masszázs az izomzat teljesítőképességét növeli

masszázs hatása a vérkeringésre és nyirokáramlásra
A masszázsfogások a szív felé hajtják a vért. A nyirok erek áramlása gyorsúl.
Gyógymasszázs hatása az idegrendszerre
Nyugtató, ellazító hatás, reflexhatások.

Gyógymasszázs technikák

Klasszikus svédmasszázs alapfogásaival
Periostealis (csonthártya) masszázs
Kötőszöveti masszázs
Szegment masszázs
Myofasciális Triggerpont összefüggések (Legújabb kezelési eljárás)
– Trigger pont masszázs.