Discus Hernia

Porckorong-sérv

Speciális porckorongsérv masszázs

Porckorongsérv – gerincsérv – Discus Hernia

 

Porckorong:

A gerincet alkotó szomszédos csigolyák teste között található melyhez vékony üvegporc réteg rögzíti. A porckorongok egy erős rostporcos – fibrotikus, lemezes szerkezetű gyűrűből (anulus fibrosus) és ezáltal a gyűrű által körbefogott lágyabb kocsonyás – zselatinszerű (nucleus pulposus) magból épülnek fel.
Porckorongsérv – Gerincsérv
(népies nevén gerincsérv) Discus Hernia

A gerinc mozgásakor a porckorongok az alakjukat változtatva tompítják a csigolyákra ható erőket, rezgéseket.
A porckorongok a gerinc görbületeit követve ék alakúak így képezve a gerinc rugalmasságának az alapját.
Saját vérellátással nem rendelkeznek ezért a folyadékot – tápanyagot diffúzió útján nyerik.
Napközben a terhelés hatására kis mértékben laposodik, éjszaka hidratálódik és magasabb lesz (reggel ébredés után ezért nagyobb a testmagasság az előző estéhez viszonyítva.)

20 éves életkortól a porckorongok rugalmassága fokozatosan romlik. Amennyiben a víztartalma bármely okból csökken (pl. keveset iszunk) a discus fokozatosan laposabb lesz ennek hatására a külső gyűrű lemezes szerkezete megszakadhat és a belső kocsonyás rész ki boltosulhat, áttörhet rajta. (hirtelen terhelés, rossz mozdulat)
A porckorong előre boltosult (protusio) állapota az ideggyököt irritálja.
Porckorongsérv (Gerincsérv) föbb jellemzői

Amennyiben a belső kitüremkedő rész egyben marad a belső tömegével akkor általában a konzervatív kezelések hatására (kedvező körülmények) visszahúzódhat.

Kiszakadt – kizáródott porckorongsérvről beszélünk ha belső kocsonyás kitüremkedés fizikailag elveszíti a kapcsolatát a belső nagyobb tömegű részével. Igy a visszahúzódási képessége megszűnik.
Porckorongsérv általános tünetei

Gyöki fájdalom – érzészavar – zsibbadás (a fájdalom lokális és a kilépő ideggyök lefutása mentén fájdalom érezhető – nyújtással provokálható) jellemző kisugárzó területek lentről felfelé:
Térd belső oldala (L4 gyök)
Nagylábujj – lábszár külső elülső felszíne (L5 gyök) L4 – L5 csigolya közötti discus
Kisujj – kisujj felöli boka – lábszár hátsó külső része – comb hátsó része (S1 gyök) L5 – S1 közötti siscus)

A tünetek bizonyos esetekben összetéveszthetőek a „hagyományos” derékfájással (ezért is érdemes minden derékfájást szakorvoshoz fordulva alaposan kivizsgáltatni)

Porckorongsérv diagnózis

A pontos és korai diagnózis nagyon fontos mert porckorong elváltozás, porckorongsérv gyanú esetén eddigi életmódunkat érdemes átgondolni, és szükség esetén változtatni rajta.

Panaszok

Panaszok esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz (Neurológus – Ideggyógyász, ideg és gerincsebész, reumatológus, traumatológus, háziorvos), aki szükség esetén további képalkotó kivizsgálásokra küldhet
(MR, CT)

Porckorongsérv – Discus Hernia műtét

A porckorongsérv műtétre gyakran az alábbiak tünetetek miatt kerül sor:
(képalkotó eljárással már igazolt porckorongsérvek esetén CT, MR.)

Érzéskiesések – fokozódó neurológiai kiesési tünetek.
Eredménytelen konzervatív kezelés (6 héten át)
Elviselhetetlen fájdalom
Inkontinencia, székelési és vizelési inger – érzészavar,

Porckorongsérv kezelése:

Az oldalon található információk az általános tájékoztatást szolgálják, megbetegedési gyanú esetén azonnal forduljon orvoshoz, szükség esetén hívjon mentőt!
Az esetek kevesebb, mint 10 %-ban igényel műtéti kezelést.
Lényeges, hogy a megfelelő diagnózishoz modern képalkotó vizsgálatok szükségesek
(CT vagy MR).
(A Porckorongsérv diagnosztizálásához a hagyományos röntgen felvétel nem elég részletes.)
A porckorongsérvet csak a megfelelő szakorvos diagnosztizálhatja: pl: idegsebész, ortopéd sebész, reumatológus..

Diagnózis és kezelés

A diagnózis felállítása után a porckorongsérv kezelése következik ami a legtöbb esetben konzervatív (nem műtéti) kezelés.
Ami kezdetben gyógyszeres (gyulladás és fájdalomcsillapító) kezelés majd a fokozatosság elvét betartva gyógymasszőr – gyógymasszázs, gyógytorna és egyéb fizioterápiás eljárások.
Amennyiben a konzervatív kezelési eljárások nem hozzák a várt eredményt a műtéti kezelés kerül előtérbe.

Porckorongsérv műtét

Bizonyos esetekben csak a műtét segíthet.

Sokszor a csigolyatestek a műtétileg eltávolított porckorong miatt egymást súrolják. Ezekben az esetekben úgynevezett távtartókkal biztosítják a csigolyák megfelelő távolságát.
Álltalában a műtét előtt a nem súlyos esetekben előszőr alternatív kezelést javasolnak: Gyógytorna, gyógymasszázs, fájdalomcsillapítok

Az oldalon található valamennyi információ az általános tájékoztatást szolgálja, és ezen információk nem alkalmasak diagnozis felállítására.
Megbetegedési gyanú esetén forduljon orvosához.

 

Porckorongsérv (magyar) = Spinal disc herniation (angol)

Porckorongsérv (magyar) = discus hernia, hernia disci (latin)

Megelőzés:

Bár nem minden porckorongsérv megelőzhető, az egészséges életmód, a megfelelő testtartás fenntartása és a gerinc terhelésének csökkentése segíthet csökkenteni a kockázatot. Erősítő gyakorlatokkal, megfelelő testtartással és súlykontrollal megelőzhető vagy csökkenthető a gerincproblémák kialakulása.

Gerinccsigolya masszázs anatómia
porckorongsérv masszázs

Triggerpont Programs

Teniszkönyök

Golfkönyök

Porckorongsérv

Nyak – izomfájdalom

Hát izomfájdalom

Porckorongsérv és  gyógymasszázs

 

A porckorongsérv olyan elterjedt egészségügyi probléma, amely fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat az érintettek számára. A masszázs egy olyan alternatív terápiás módszer, amelyet sokan alkalmaznak a fájdalom enyhítésére és az életminőség javítására.

 

Porckorongsérv és a Masszázs

A porckorongsérv egy olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a gerinc közötti porckorong kitüremkedik vagy kinyúlik, és nyomást gyakorol a környező idegekre vagy a gerincvelőre. Ennek eredményeként jelentős fájdalom, zsibbadás és gyengeség jelentkezhet a gerinc mentén vagy az érintett végtagokban.

Masszázs terápia

A masszázs egy olyan terápiás módszer, amely a test izmainak manipulálásával és nyomásán keresztül javítja a vérkeringést, lazítja a feszült izmokat és csökkenti a fájdalmat. A megfelelően végzett masszázs enyhítheti a porckorongsérv okozta fájdalmat és kellemetlenségeket, valamint segíthet a gyógyulási folyamatban.

A Masszázs Hatékonysága a Porckorongsérv Kezelésében

Számos tanulmány és klinikai kutatás támasztja alá a masszázs hatékonyságát a porckorongsérv kezelésében. A masszázs segít csökkenteni a feszültséget és a gyulladást a környező izmokban, javítja a vérkeringést az érintett területeken, és segít a szervezetnek természetes gyógyító folyamataiban.

Egy jól kiképzett masszőr képes megfelelően alkalmazni a megfelelő masszázstechnikákat a porckorongsérvben szenvedők számára, figyelembe véve az egyedi állapotukat és szükségleteiket. A masszázs fokozatosan enyhítheti a fájdalmat és a feszültséget, elősegítve a relaxációt és a jobb közérzetet.

Fontolja meg a következő pontokat a masszázsterápia során:

Alapos előzetes konzultáció:

Fontos, hogy a masszőr részletesen konzultáljon az ügyféllel, hogy megértsék az egyedi tüneteiket, korlátaikat és elvárásaikat.

Megfelelő technikák alkalmazása:

A masszőrnek különleges figyelmet kell fordítania az érzékeny területekre, és meg kell választania a megfelelő masszázstechnikákat a fájdalom enyhítésére és a relaxáció elősegítésére.

Fokozatosság:

A masszázs fokozatosan és óvatosan kell alkalmazni, különösen azoknál, akik súlyosabb porckorongsérvvel rendelkeznek. A túlzott nyomás vagy manipuláció súlyosbíthatja az állapotot.

Folyamatos monitorozás és visszajelzés:

A masszázs során fontos a folyamatos kommunikáció az ügyféllel, hogy biztosítsák a megfelelő komfortérzetet és hatékonyságot.

Összefoglalás

A porckorongsérv és a masszázs közötti kapcsolat fontos lehetőséget kínál az érintettek számára a fájdalom enyhítésére és az életminőség javítására. Azonban fontos megjegyezni, hogy a masszázs csak egyik eszköze lehet a komplex porckorongsérv kezelési tervnek, és mindig konzultálni kell egy szakorvossal az alkalmazás előtt.

A megfelelően végzett masszázs megnyugtató és hatékony lehet a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás támogatásában, különösen akkor, ha egy jól kiképzett és tapasztalt masszőr végzi az eljárást.

 

A megfelelő diagnózis és indikáció alapján végzett masszázs szinte minden esetben hatékony gyógy tényező. (gyógymasszázs) Tovább

A megfelelő diagnózis érdekében, először orvoshoz forduljunk.
Fontos hogy ne magunk, masszőrünk, szomszédunk, internetes oldal diagnosztizáljon. Mert azon túl, hogy a diagnosztizálás orvosi kompetencia. Az orvosnak vannak eszközei amivel pontos képet kaphat az adott problémáról. (MRI, UH, RTG, CT). Valamint kiszűrjön más hasonló tüneteket okozó a porckorongsérvnél sokkal súlyosabb akár halálos megbetegedéseket pl. gerinc daganatos megbetegedései

Porckorongsérv vagy gerincsérv ?
A köznyelv gerincsérvnek hívja de pontosabb orvosi kifejezés a porckorongsérv azaz Discus Hernia
Felhasznált Irodalom
Tovább…..

 

Masszázs házhoz