triggerpoints

Trigger pont masszázs

Trigger pont  felszabadító  hatás /
harmónia a mindennapokban és teljesítmény fokozás a versenysoprtokban

A Trigger pontokról

 

A trigger pont masszázs gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, és számos kultúrában alkalmazták a fájdalomcsillapítás és a gyógyítás céljából. A módszer modern formája azonban főként az 1970-es években kapott lendületet, amikor Dr. Janet Travell és Dr. David Simons munkássága révén a gyakorlati alkalmazása és tudományos megalapozása előtérbe került.

A trigger pont masszázs

Egy „új ” megközelítés az izomfeszültségek oldásában

Alapvetően más a kiindulási alapja mint a hagyományos svédmasszázsnak. Könnyedén integrálható szinte minden masszázs típusba.

A trigger pontok az izmok rostos kötegeiben lévő feszültségi pontok – izom összehúzódások – „apró görcsök”.
A feszűltségi pontok az izom egészének a fellazítása után válnak igazán érezhetővé.
Alakjuk és méretük: Jellemzően apró kis mandula alakú zöldborsónyi csomócskák – „görcsök”.

Kezelés

A trigger masszázs a túlfeszült izomzatban „megbújó” apró izomfeszültségi pontokat lazítja, relaxálja. Fontos a kinetikai, myofasciális láncolaton az egymáshoz viszonyított helyzetük szerinti oldás.
A masszázzsal a kialakult „ördögi kört” megszakíthatjuk így az izomzatban ismét optimalizálódhat az anyagcsere.
A trigger pont technika stílusát tekintve az akupresszúrához áll a legközelebb. A feszült görcsös trigger „csomók” oldása akupresszúrás nyomással történik. A fájdalmasabb oldások kilégzésre történnek.

A Triggerpontok – myofasciális izomfeszültségek

Az izomban kitapintható és érzékeny myofasciális csomó jellegzetes fájdalmat válthat ki. Ez a triggerpont, ami kezelés nélkül az adott izomz zat gyengébb és rugalmatlanabbá és merevebbé válik.

A triggerpontok kialakulása összefüggésbe hozható a mikro traumákkal A mikro traumák nem mindig egy hirtelen fellépő terhelés miatt alakulnak ki (pl. sportolás során keletkezett izomsérülés, baleset) Hanem a folyamatos és ismétlődő apróbb terheléssel következményei is lehetnek. (pl. Anatómiai- ortopédiai rendellenességek, lúdtalp, bokasüllyedés, rossz szokások: egyoldalú terhelés, táska egy oldalon viselése, nem megfelelő munkahelyi ergonómia – képernyő magasság stb.)
Így akár egy bokasüllyedés okozhat a myofasciális kinetikai láncolaton – Fascia meridiánokon keresztül aktív triggerpontokat és így kiválthat fájdalmat a vádli, comb, derék, hát, nyak, fej területén. Vagy egy rosszul beállított képernyőmagasság okozhat triggerpont- fascia feszültségeket a nyak, hát, váll, kar, comb területén

A trigger pontok megtalálhatóak szinte minden feszült – görcsös izomzatban, szoros egységet alkotva a myofascialis rendszerrel.
A test trigger pontjairól érthetően:

Képzeljünk el a testünkön egy többrétegű kezeslábas harisnyát. Ennek a térhálós harisnyának rhúzzuk meg egy részét. A húzás hatására a távolabbi részeken is torzul a térháló. Képzeletben ezt a harisnyát a combunkon meghúzva a derekunknál, sőt a vállunknál is feszülést, diszkomfort érzetet okoz.

Amennyiben stressz (ez lehet külső és belső) éri egy adott ponton a myofasciális térhálót akkor távolabbi területeken is torzulásokat, letapadásokat, belső stresszt, feszültséget, negatív anyagcserefolyamatokat, fájdalmat okozhat.
A letapadások, feszesebb fascia struktúra a helyi anyagcserét negatívan befolyásolja, vakamint túlfeszültségi azaz trigger pontok jönnek létre.
A trigger pontok további torzulásokat okoznak a myofasciális rendszerben.
A kialakult a myofasciális feszültségi pontok egyedi – sajátos mintázatot alkotnak.
A trigger pontokat oldva lehetőség van ezt a rendszert optimálisabb irályba befolyásolni.
Amennyiben a kiváltó okokat (pl, stressz, túledzettség, túlerőltetés, súlypont eltolódás, lúdtalap, végtaghossz különbség, egyoldalú aszimmetrikus megterhelés stb) nem szüntetjük meg akkor a leghatékonyabb terápia is csak kompenzáció marad.
Trigger pont – akupunktúrás pontok

Kialakulása

A trigger pontok kialakulhatnak az akupunktúrás pontokon is. Így nem csak az adott izomban, hanem a testünk energetikai folyamataiban is változást okozhatnak.
A kezelésük nem csak a „hagyományos” triggerpont technikákkal, hanem az akupresszúrával is eredményes.
Az akupresszúrában az ujjnyomásos technikán kívül az akupresszőr a moxát és a köpölyt is alkalmazhat.
Valamint a strukturális integráció módszerei is igen hatékonyak.
A myofsciális triggerpont E masszőr

 

Trigger pontok elhelyezkedése

Mindig egymással összhangban, egymást kiegyensúlyozva helyezkednek el.
(Minden feszűlés – minden más feszűltségi ponttal összefügg a testünkben)

Aktív trigger pont – kisugározza a fájdalmat

Rejtőzködő trigger pont
– nyomásra érzékeny,
kisugárzó fájdalmat nem okoz

Primer trigger pont – a már kialakult izomfeszültségek hozzák létre

Szatelit trigger pont – a primer trigger pont másodlagos következménye.

Trigger pont masszázs fej pontok
Trigger pontok a háton és kisugárzási területek

Triggerpont Programs

Teniszkönyök

Golfkönyök

Porckorongsérv

Nyak – izomfájdalom

Hát izomfájdalom

Masszázs házhoz