Masszázs

Javalatok és ellen-javallatok

Gyógymasszázs, masszázs, akupresszúra, reflexológia általános javallatai és ellenjavallatai

A masszázs általános javallatai

A masszázs különleges gyógyító hatása már évezredek óta ismert és elismert. Nem csupán egy kellemes kikapcsolódást, hanem sok esetben komoly terápiás hatást nyújtó szolgáltatás.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen masszázs alkalmazása előtt érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, (pl társsszakértők) különösen ha valamilyen krónikus egészségügyi problémával rendelkezik az illető.


Már kialakult megbetegedés esetén fontos a pontos orvosi diagnózis ami alapján képzett gyógymasszőr szakember végezi a kezelést. Annak érdekben, hogy elkerülhetők legyenek a lehetséges kockázatok és az optimális eredmények a lehető legjobbak legyenek.

Ezek csak néhány példa arra, hogyan lehet alkalmazni a masszázst az egészségügyi problémák kezelésére és javítására. Fontos megérteni, hogy minden eset egyedi, és a masszázs terápia csak egy része lehet egy komplex egészségügyi kezelési tervnek.

Gyógymasszázs Mindig fontos konzultálni az szakorvossal az adott állapot kezelése előtt, és megbizonyosodni róla, hogy a gyógymasszázst képzett és tapasztalt szakember végezi.

 

A következőkben áttekintem a masszázs különböző javallatait és az ezekben rejlő potenciális előnyöket.

 

Fájdalomcsillapítás:

A masszázs kiváló módszer lehet izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, fejfájás és egyéb krónikus vagy akut fájdalmak enyhítésére. Az izomzat lazítása, a vérkeringés javítása és az idegrendszeri stimuláció révén a masszázs gyakran segít csökkenteni a fájdalmat és feszültséget.

Stressz és szorongás csökkentése:

A masszázs hatékony módszer lehet a stressz és szorongás kezelésére is. Az érintés és a relaxáció segít megnyugtatni az idegrendszert, csökkenteni a kortizolszintet, és így segít a test és az elme kiegyensúlyozásában.

Idegrendszeri problémák:

A masszázsterápia segíthet enyhíteni az idegrendszeri problémákat, például az alvászavarokat, az idegfeszültséget és a migrénes fejfájást is. Az izmok relaxációja és a stressz csökkentése segíthet a pihentetőbb alvás elérésében és az idegrendszer egyensúlyának helyreállításában.

Emésztési problémák:

Bizonyos masszázstechnikák, például a hasmasszázs, segíthetnek javítani az emésztést és enyhíteni az emésztőrendszeri problémákat, mint például a puffadás vagy a székrekedés.

Sportteljesítmény javítása és sérülések megelőzése:

A sportmasszázs segíthet felkészülni a fizikai aktivitásra, javítani a teljesítményt és megelőzni a sérüléseket. Az izmok regenerációját segítő masszázs technikák elősegítik az izomzat rugalmasságát és csökkentik a sérülések kockázatát.

Nyirok pangás

Ez a speciális technika segíthet serkenteni a nyirokkeringést, és ezáltal méregteleníteni a szervezetet, csökkenteni a duzzanatot és erősíteni az i lladást a testben, például az ízületek vagy az izmok körül kialakuló gyulladásokat. Megfelelő technikák alkalmazásával a masszázs enyhítheti a gyulladásos tüneteket és elősegítheti a gyógyulást.

Teniszkönyök és golfkönyök:

Ezek az állapotok a könyök területén jelentkező fájdalommal és gyulladással járnak. A masszázs speciális technikái segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, lazítani az érintett izmokat és javítani a könyök mozgékonyságát.

Befagyott váll:

Ez az állapot a váll merevségével és fájdalmával jár, ami a vállízület mozgásának korlátozásához vezet. A masszázs segíthet lazítani a merev izmokat, fokozatosan növelve a váll mozgékonyságát és csökkentve a fájdalmat. A köpölyözés

Lumbágó és porckorongsérv:

Ezek a problémák gyakran hátfájdalommal és ideggyöki tünetekkel járnak. A megfelelő masszázs technikák alkalmazása segíthet enyhíteni a fájdalmat, lazítani az izmokat és javítani a gerinc álllapotát, porckorongsérvet

Műtét utáni rehabilitáció:

A masszázs fontos szerepet játszik a műtét utáni rehabilitációban is. Segíthet a seb gyógyulásában, csökkentheti a hegek képződését, enyhítheti a fájdalmat és javíthatja a mozgékonyságot a műtét utáni időszakban.

Arthrosis (ízületi kopás):

Az arthrosis egy olyan állapot, amelyben az ízületek kopnak és lebomlanak, ami fájdalmat és merevséget okoz. A masszázs segíthet enyhíteni ezt a fájdalmat és javítani az ízületek mozgékonyságát, lazítva az érintett területeket és csökkentve a gyulladást.

Csigolyaoszlopi, gerinc megbetegedés:

A gerincbetegségek, mint például a csigolyaoszlop problémái, gyakran járnak fájdalommal és korlátozott mozgékonysággal. A masszázs segíthet enyhíteni ezt a fájdalmat, lazítva a gerinc körüli izmokat és javítva a gerinc állapotát.

Lumbágó (derékfájás) és Isiász:

A lumbágó és az isiász jellemzően hát- és derékfájdalommal járnak, amely sugározhat az alsó végtagokba. A masszázs segíthet enyhíteni ezt a fájdalmat, lazítva az érintett izmokat és csökkentve a nyomást az idegeken.

Gerinc és az ízületek körüli izomzat erejének növelése:

A masszázs hatékonyan erősítheti a gerinc és az ízületek körüli izmokat, elősegítve a stabilizációt és javítva az egész testtartást és mozgékonyságot.

Csípőkopás (coxarthrozis) és Térdkopás:

Az ízületi kopás, mint például a csípőkopás és a térdkopás, gyakran fájdalommal és korlátozott mozgékonysággal jár. A masszázs segíthet enyhíteni ezt a fájdalmat, lazítva az érintett izmokat és javítva az ízületek állapotát.

Ferdenyakúság és Mozgásszervi megbetegedések:

A ferdenyakúság és más mozgásszervi problémák esetén a masszázskezelés segíthet enyhíteni a fájdalmat, lazítva a feszült izmokat és javítva a mozgékonyságot.

Fájdalmas myalgiák, fibromyalgia, izomcsomók (izomcsomók, izomkeményedések):

A masszázs segíthet enyhíteni a fájdalmat és a feszültséget, lazítva a fájdalmas izmokat és oldva az izomcsomókat, így javítva az általános közérzetet.

Ízület körüli contacturák és Izom, inak körüli kötőszövetes lenövések felszabadítása:

A masszázs segíthet megnyugtatni a feszült szöveteket és lazítani a környező kötőszövetet, csökkentve a fájdalmat és javítva a mozgékonyságot.

Kötőszöveti anyagcsere normalizálása és Ödémák felszívódásának a segítése:

A masszázs serkentheti a vérkeringést és segíthet a méreganyagok eltávolításában, így támogatva a kötőszövetek egészségét és az ödémák felszívódását.

Vérkeringési zavarok, Nyirokpangás és Ízületi merevségek:

A masszázs segíthet javítani a vérkeringést és a nyirokkeringést, enyhítve az ízületi merevséget és segítve az ízületi mobilitást.

Inhűvelygyulladás és Idegbénulások utókezelése:

A masszázs segíthet enyhíteni az irritációt és gyulladást az inak körül, valamint támogathatja az idegbénulások utókezelését, elősegítve a regenerációt és a funkció visszanyerését.

 

Elsősorban az izomzat erejének, rugalmasságának növelése:

A masszázs segíthet javítani az izomzat teljesítményét és rugalmasságát, elősegítve ezzel a jobb sportteljesítményt és a mindennapi tevékenységek könnyebb végzését.

Az anyagcsere fokozása:

A masszázs serkentheti az anyagcserét, elősegítve a méreganyagok eltávolítását a szervezetből és javítva az általános egészséget.

Bőr fiatalságának és rugalmasságának megtartása:

A masszázs segíthet fenntartani a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, ezáltal csökkentve a ráncok megjelenését és elősegítve a fiatalos megjelenést.

Fájdalmas izomcsomók (myalgiák) megszüntetése:

A masszázs lazíthatja és oldhatja az izomcsomókat, csökkentve a fájdalmat és javítva az izomzat működését.

Izomláz:

A masszázs segíthet enyhíteni az izomlázat, csökkentve az izomfeszültséget és segítve az izmok regenerálódását.
Egyoldalú izom, ízületi megterhelés (pl.: monoton álló vagy ülő munka): A masszázs segíthet ellazítani és megnyugtatni azokat az izmokat, amelyek feszültek lehetnek a monoton munkavégzés miatt, ezáltal csökkentve a fáradtságot és a feszültséget.

Vérkeringés javítása:

A masszázs serkentheti a vérkeringést, ami segíthet az oxigén és a tápanyagok hatékonyabb szállításában a szövetekhez, valamint segíthet a salakanyagok eltávolításában.

Ideggyógyász által kivizsgált, nem megbetegedés okozta fejfájásra (migrén):

A megfelelő masszázs technikák alkalmazása segíthet enyhíteni a migrén okozta fejfájást, relaxálva az izmokat és csökkentve a feszültséget.

Levertség, fáradtság:

A masszázs segíthet felfrissíteni és feltöltődni, csökkentve a levertséget és a fáradtságot.

Tartáshiba és lúdtalp:

A masszázs segíthet korrigálni a tartáshibákat és támogatni a lúdtalp kezelését, lazítva az érintett izmokat és erősítve a megfelelő izomcsoportokat.
Koncentráló képesség csökkenése: A masszázs segíthet javítani a koncentráló képességet, csökkentve a stresszt és feszültséget, ami megnehezítheti a mentális teljesítményt.

Fogyókúra, méregtelenítés kiegészítése:

A masszázs segíthet támogatni a fogyókúrát és a méregtelenítést, serkentve az anyagcserét és elősegítve a salakanyagok eltávolítását a szervezetből.

Trigger pontok – izomfeszültségi pontok okozta izom-ín fájdalmak,:

A trigger pont  masszázs speciális technikákkal segíthet enyhíteni a trigger pontok okozta fájdalmat, lazítva az érintett területeket és elősegítve a feszültség oldását.

Tovább – javallatok álltalánosságban nem részletezve

Elsősorban az izomzat erejének, rugalmasságának a növelése.
Az anyagcsere fokozása.
A Bőr fiatalságának és rugalmasságának a megtartása.
Fájdalmas izomcsomók (myalgiák) megszüntetése.
Izomláz.
Egyoldalú izom, ízületi megterhelés (pl.: monoton álló vagy ülő munka).
Vérkeringés javítása.
Ideggyógyász által kivizsgált, nem megbetegedés okozta fejfájásra. Migrén
Levertség, fáradtság
Tartáshiba
Lúdtalp
A koncentráló képesség csökkenése.
Fogyókúra, méregtelenítés kiegészítése.
Trigger pontok – izomfeszültségi pontok okozta izom- ín fájdalmak,
fejfájás. (kivizsgált migrénes fejfájás)
Migrén
myalgiás csomók – fájdalmas izomcsomók – trigger pontok

A gyógymasszázs általános javallatai

Discus hernia (porckorongsérv) Spinal disc herniation
Arthrosis (ízületi kopás)
csigolyaoszlopi, gerinc megbetegedés
Lumbágó (derékfájás)
Isiász
gerinc és az ízületek körüli izomzat erejének növelése
Csípőkopás (coxarthrozis)
Térdkopás
Ferdenyakúság
Mozgásszervi megbetegedések.
fájdalmas myalgiák, fibromyalgia, myogelotikus csomók oldása (izomcsomók, izomkeményedések)
ízület körüli contacturák
izmok, inak körüli kötőszövetes lenövések felszabadítása
kötőszöveti anyagcsere normalizálása
Ödémák felszívódásának a segítése
vérkeringési zavarok
Nyirokpangás
ízületi merevségek
inhűvelygyulladás
idegbénulások utókezelése
Traumás sérülések utókezelése
Migrénes fejfájás

Érezd meg a kényelmet és a gyógyulást – válassz profi masszázs szolgáltatást.

 

Figyelj arra, hogy képzett szakember kezeljen – aki tudja és érzi, mit csinál, hogy a masszázs valóban megoldást hozzon egészséged és pihenésed szolgálatában.

Tudtad, hogy a gyulladt területeket nem szabad masszírozni?

Ennek oka az, hogy a masszázs hatása az ilyen területeken ellenkező lehet, mint a célja. Ahelyett, hogy megnyugtatná és enyhítené a fájdalmat, fokozhatja a gyulladást és növelheti a kellemetlenséget.

Távoli összefügések ismerete segíthet

A képzett szakember azokat a távoli összefüggéseket ismeri, amelyek segítségével más pontok, például triggerpontok oldásával csökkenthető a fájdalom még a távoli gyulladt területen is.

masszázs fájó terület
Masszázs relax

Masszázzsal kapcsolatos kérdések

A masszázsal kapcsolatban kérdéseket és válaszokat a gyakori kérdéseknél és a gyógymasszázs  oldalon a #gyógymasszázs kérdéseknél talál.

Megbetegedés esetén mindig konzultáljon orvosával

A masszázs / gyógymasszázs, akupresszúra, triggerpont masszázs, köpölyözés általános ellenjavallatai

A masszázs a köpölyözés az akupresszúra, reflexológia mind mind   rendkívül hatékony módszer a test és az elmének való pihenésre, gyógyulásra és felépülésre. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy bizonyos esetekben a masszázs nem csak kontraindikált, hanem akár veszélyes is lehet. Az ellenjavallatokat általában két kategóriába lehet sorolni: olyan esetek, amikor a masszázs elkerülendő, és olyanok, amikor kifejezetten tilos.

Azokban az esetekben, amikor a ellenjavalott, általában azért van, mert bizonyos állapotok vagy körülmények esetén a masszázs további problémákat okozhat vagy akár súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi problémákat. Például fertőző megbetegedések esetén a masszázs terjedhet a fertőzés, és súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat. Az akut sérülések, például törések vagy ínszakadások esetén a masszázs további károsodást okozhat és megnehezítheti a gyógyulást.

Más esetekben, mint például bizonyos krónikus betegségek vagy állapotok, valamint terhesség vagy speciális gyógyszeres kezelések esetén, a masszázs kifejezetten tilos lehet. Ezekben az esetekben a masszázs jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet, és súlyosbíthatja az állapotot vagy akár életveszélyes lehet.

Összességében az ellenjavallatok bemutatják, hogy a masszázs nem minden esetben és mindenki számára ajánlott. Fontos, hogy mindenki konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel az adott állapot vagy körülmények tekintetében, hogy megfelelően értékelje a masszázs lehetséges kockázatait és előnyeit. A megfelelő tanácsadás és figyelem mellett a masszázs lehet egy hatékony és biztonságos módszer a test és az elmének való gyógyulásra és felépülésre.

Ellenjavallatok

COVID-19 megbetegedés lezajlását követően 4-6 hétig (lábadozási időszak) A masszázs akkor javasolt, amikor már az aktív fizikai megterhelés, sport is megengedett.
Influenzaszerű tünetek.
Lázas megbetegedés.
Hőemelkedés
Védőoltások: (relatív ellenjavallat) Konzultáljuk az oltóorvossal.
(Oltás után ált.: 1-2 napig fizikai kímélet szükséges)
Leromlott legyengült egészségügyi állapot
Ha súlyos szívbaja vagy keringési betegsége van.
Nem kompenzált magas vérnyomás, instabil – ingadozó vérnyomás.
agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
gége ödéma

Fertőző megbetegedések (a páciens egészsége nagymértékben romolhat).
Pl. Hepatitis, AIDS, TBC, Influenza, COVID-19 (Koronavírus), stb
Orbánc

Tüdő, mellhártya megbetegedése.
lábszárfekély
Üszkösödés
Bőrbetegségek, bőrfertőzések, lágyrész fertőzések (Bakteriális fertőzések, vírusos fertőzések, gombás fertőzések, paraziták)
Nyílt seb: (pl.vágás. szakadás. horzsolás)
Izom sérülés akut szakasza. (Az idő előtti masszázs növelheti a szöveti károsodásokat és meghosszabbíthatja a gyógyulási időt.
legalább 48 -72 órának el kell telnie, de ez nagyban függ a sérülés mértékétől)
Ínszakadás
Törés
Zúzódások: (A túl hamar végzett masszázs további károkat okozhat)
Csonthártyagyulladás (A környezetében lévő izmok masszázs is heveny irritációt okozhat)
Méhen kívüli terhesség
Veszélyeztetett terhesség
Terhesség (A nőgyógyász véleménye és javaslata alapján)
Szülés után ált. 6. hétig
Menses első 3 napja (erősebb vérzést okozhat)
Vérzékenység (pl.: gyógyszer, betegség, haemophilia, leukémia, stb. A masszázs vérzést okozhat)
Syncumart szedők

Rosszindulatú daganatos megbetegedések.

sugár – és kemoterápia

Minden heveny panasznál ami fájdalommal, duzzanattal jár
Ín szakadások, izom rándulások heveny szaka
Reumatoid arthritis és a köszvény (Ezek gyulladásos állapotok és a masszázs további gyulladásokat okozna)
Bursitis
Műtétek utáni lábadozási időszak. ált 3- 6 hét
Embólia gyanú, kockázat
Trombózis. (Régebben előfordult trombózis esetén kezelőorvosi vélemény szükséges).
Heveny gyulladás a visszerekben
Epilepszia vagy más hasonló idegrendszeri megbetegedés
Visszeres láb
Nyílt seb, gyulladt varas bőr
Erős gyógyszer bevétele után 12 óráig
Étkezés után 0.5 óráig
Meleg fürdő, szauna után 0.5 óráig
Erősen felindult állapot
Súlyos szervi elváltozások
Lehetőleg ne masszíroztasson közvetlenül étkezés, alkoholfogyasztás után.

A reflexológia általános ellenjavallatai

 

agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
hasi katasztrófa
gége ödéma
eszméletlen beteg
méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség
mélyvénás trombózis
heveny gyulladás a visszerekben
orbánc
lábszárfekély
üszkösödés
nagy kiterjedésű gombásodás, ekcéma (kéz, láb)
nyílt seb
égési sérülés (kéz, láb)
törés
fertőző megbetegedések
hepatitis, AIDS, TBC, COVID-19 (Koronavírus)
műtét után 3-6 hét
sugár – és kemoterápia
Terhesség
Mensess első napja
drogos állapot
alkoholos állapot
Syncumart szedők
Vérzékenység
Gyógyszerszedés után 2 órával
Étkezés után 1 órával
Meleg fürdő, napozás, erős lehűlés
szemölcs
megterhelő fizikai munka, kimerültség,
láz

A reflexológia relatív ellenjavallatai:

(Egyéni mérlegelés, kezelőorvos véleménye szerint)

Epilepszia
Elmebetegség
Agyvérzés utáni állapot
Dekompenzációs folyamat
Pacemaker
Dialízis
Daganatos beteg
Autóimmun beteg
Cukorbeteg

Kinesio Tape általános ellenjavallatai

Akrill allergia
Nyílt seb
Daganatos betegség
mélyvénás trombózis
heveny gyulladás a visszerekben
orbánc
lábszárfekély
üszkösödés
nagy kiterjedésű gombásodás, ekcéma
nyílt seb
égési sérülés
fertőző megbetegedések

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Tortor eget felis porttitor volutpat?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Lorem ipsum dolor sit amet?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Consectetur adipiscing elit aliquet quam?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Id dui posuere blandit?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.

Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.