cupping therapy

Köpölyözés

Köpöly terápia – Cupping therapy

Fedezd fel a forradalmi köpölyözés erejét – a múlt bölcsességének és a modern tudás találkozását!

Köpölyözés – Köpöly terápia

 

Ez egy hagyományos gyógyító eljárás, melynek gyökerei évezredekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Egyre népszerűbbé válik a modern orvoslásban is, különösen a keleti gyógyászatban és az alternatív terápiák körében. De egyre népszerűbb a modern sport- prevencióban és rehabilitációban egyaránt.
Mindehez nagyban hozzájárult, hogy a 2016.-os Nyári olimpián az egyik neves amerikai úszón is feltűntek a jellegzetes piros – lila körök.

Kezelési Technika

A kezelés során általában üveg vagy más anyagból készült „edényeket” helyeznek a bőrre, majd létrehozzák a vákuumot, ami megemeli a bőrt és serkenti a vérkeringést.

A módszer alkalmazható melegített levegővel, tűzzel vagy vákuumos eszközökkel. A kezelt területen az alkalmazott „nyomás” (vákuum)   és a kezelés időtartama változhat az egyéni igények és a terapeuta szakértelme szerint.

 

Tüzes Köpöly (Hagyományos technika)

A köpölyöző csészének a belsejében lévő levegőt egy égő alkoholos vatta melegíti a kívánt vákuumhatás érdekében. A melegítés még a felhelyezés előtt történik, másodpercek alatt. Így maga a tűz és az általa keltett hő nem éri a testet. Pusztán a levegőt melegíti egy pillanatra, ami ezután gyorsan lehűl: vákuumot okozva.

 

Célja

Az energiapályák harmonizálása és a testben felhalmozódott feszültségek feloldása, myofaciális kötőszöveti rendszer – trigger pontok oldása.  Melyek blokkolhatják az energiát és fájdalmakat – feszültségeket okozhatnak. Amikor a köpölycsésze a bőrre kerül és létrejön a vákuum, ez segíti a véráramlást és az energiák áramlását az adott területen.

Az eljárást gyakran alkalmazzák az izomfeszültség és fájdalom enyhítésére, valamint a betegségek kezelésére, mint például az ízületi gyulladás vagy a légúti problémák.

 

Engedély – szaképzettség

Fontos azonban megfelelő szakértővel végeztetni a kezelést, mivel helytelen technika alkalmazása esetén bőrirritáció vagy sérülés léphet fel.

A tüzes köpölyözési technika

Alkalmazására Hazánkban kizárólag képzett és engedélyezett Akupresszőr vagy akupunktőr jogosult.

Gyenge (könnyű) köpölyözés

Energiacsökkenés és a véráramlás lassulása esetén alkalmazott módszer.Az alkalmazás időpontját a beteg jelenlegi energetikai állapota határozza meg. . A köpölyözött területen a bőr enyhe pirossága és minimális megemelkedése jellemző. Ez a módszer szinte bárhol alkalmazható a testen, és enyhe bőrpírt eredményezhet. A könnyű köpölyözés a legenyhébb módszer, különösen alkalmas gyengült felnőtteknek, időseknek és gyermekeknek.

Közepes vákuum

Széles körében alkalmazott módszer. Ebben az esetben a szívás erősebb, ami enyhe bőrpírt eredményezhet. A közepes köpölyözés bárhol a testen alkalmazható.

Erős vákuum

A legintenzívebb technika, a feszültségek és az energia feleslegek oldására. Nem mindenkin alkalmazható. Nagyon fontos a megfelelő indikáció. Az erős vákuumot erős húzás kíséri, amely gyors pirosságot és esetleg lila árnyalatot eredményezhet a köpölyözött területen. Az erős köpölyözés általában nyomot hagy az első alkalmazás után, amely néhány nap alatt eltűnik.

Mozgó – csúsztatott köpölyözés

A mozgó köpölyözést főként olyan betegek esetében alkalmazható, akiknek viszonylag magas az energiaszintjük. Ez a módszer hasznos a nyirokáramlás serkentésére és a cellulit kezelésére. A könnyű köpölyözés során enyhe rózsaszínű elváltozások jelentkezhetnek a bőrön, amelyek a köpölyözés irányával és mozgásával párhuzamosan jelennek meg. Soha nem szabad mély, sötétvörös jeleket látni. Az összes köpölyözési jelnek néhány nap alatt el kell halványulnia.

Különös figyelmet kell fordítani a köpölyözés alkalmazására,

különösen ha a bőr sérült, például karcolások, vágások, zúzódások vagy nyitott sebek esetén. Az anyajegyek feletti használat kifejezetten tilos.

 

 

Hagyományos Kínai orvoslás

A technikák elősegítik a „qi” azaz az energia áramlását a testben. A Qi egy kínai szó, amely életerőt jelent.
A cupping therapy  segít egyensúlyba hozni a yin és a yang, vagy a negatív és pozitív energiákat a testben. A két véglet egyensúlyának helyreállítása elősegíti a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállását, valamint a véráramlás növelésére és a fájdalom csökkentésére.

 

Összességében a hagyományos kínai módszer egy komplex és hatékony gyógymód, amely testi és lelki egyensúlyt teremtve segíthet az egészség és jólét fenntartásában. A cupping terápia  leghatásosabban az akupunktúrás pontok felett fejti ki hatását

 A köpölyözések hatásai

Növeli a vérkeringést azon a helyen, ahol a csészéket helyezik. A hajszálerek kitágulnak és vérbőség keletkezik. Ez enyhítheti az izomfeszültséget, segítve a myofasciális trigger pontok oldását az izomcsomók fájdalomcsillapítását. javítva az általános véráramlást és elősegítve a sejtek és a szervezet öngyógyító folyamatainak a beindítását.

 

A hagyományos köpölyözés kitűnő és hatásos módszer:
Izomfájdalmakra,
trigger pontokra
Izomcsomókra,
energia blokkokra
myofasciális letapadások oldásárai.

A köpölyt eredetileg állatszarvakbül készítették.. Később a „csészéket” bambuszból, majd kerámiából készítették. A szívást elsősorban hő felhasználásával hozták létre. A csészéket eredetileg tűzzel vagy forró vízzel hevítették, majd a bőrre helyezték. Ahogy lehűltek, a köpölyöző csészék behúzták a bőrt.
A modern köpölyöző eszközök üvegből vagy műanyagból készülnek, amelyek gömb alakúak.

Nemzetközi honlapok a témában
https://cuppingtherapy.org/

hagyományos köpöly vállöv
hagyományos köpöly nyomok

Triggerpont Programs

Teniszkönyök

Golfkönyök

Porckorongsérv

Nyak – izomfájdalom

Hát izomfájdalom

cupping terápia

Köpölyözések

 

Számos pozitív hatással lehet a testre és az elmére. A fájdalomcsillapítás, az izomlazítás és az energiapályák tisztítása mellett segíthet a stressz csökkentésében, az immunrendszer erősítésében és az általános jóllét javításában. Klinikai környezetben a trápiás hatások miatt alkalmazzák olyan állapotok kezelésére, mint például az ízületi gyulladás, a hátfájás, a légúti problémák és az emésztési zavarok.

Kezelési Kategóriák

Száraz köpölyözés

Egy – több ponton alkalmazva (natúr vagy olajos bőrön)
villámgyorsan cuppogtatva többször megismételve.
Csúsztatásos „nyuvasztás” módszert alkalmazva.

Nedves köpölyözés

(nem alkalmazom) Ez a típus az ugynevezett véreztetéses terápia
Általában Kínában és más Ázsiai országokban használják. a kezelt területet  egy apró tűs „kalapáccsal” elő „kopogtatják” így mikor felhelyezik erre a területre az eszközt akkor a vákum a bőr megemelése melett peifériás vért is kiszív.

A csészék anyaga

A tüzes technikához (Én ezt találom a legalkalmasabbnak) az üveg anyagú csésze a legalkalmasabb. A pereme is vastagabb a műanyag társaihoz képest ezért nem vág a bőrbe. Valamint a csúsztatásos technikához jobban alkalmazható . A fertőtlenítése is lényegesen egyszerűbb és biztosabb mint a szilikon vagy műanyag eszközöké.

Mindezek ellenére a modern technikákhoz gyakran felhasználják a műanyag vagy szilikon csészéket, melyek könnyebbek és egyszerűbben kezelhetők. Ez lehetővé teszi a terápiát olyan területeken is, ahol az üveg használata nehézségeket okozhat, például az arc területén.
Előnyük, hogy bárki használhatja (nem kell hozzá akupresszúrás eü végzettség és engedély mint a „tüzes” üveg használatához valamint gyorsabbban megtanulható.

 

 

 

Mire számíthat a kezelés során?

A kezelés során egy erre a célra készült üveg köpölyöző csészét helyezek a bőrre. A csészében lévő levegőt tűzzel (alkoholos vattával) melegítem. Majd gyors mozdulattal (tűz nélkül) a csésze nyitott oldalát lefelé fordítva közvetlenül a bőrre helyezem.
Amikor a meleg „csésze” a bőrre kerül, a  levegő lehűl és vákuumot hoz létre, amely a kötőszövetet, bőrt izmokat felfelé húzza a csészébe. Bőr elvörösödhet, amikor a bőr – kötőszövet reagál a nyomás változására.

A köpölyözésnek a hatásai, különösen a kezelt területeken:

vérbőség, keringés fokozó
anyagcsere növelő és optimalizáló
fájdalom csökkentő
beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait
méregtelenítő
energia serkentő
myofasciális optimalizáló
trigger pont – izom feszültség csökkentő
letapadások összenövések oldottabbak lesznek
csökkenti a stresszt a szorongást és a belső feszültséget
A kezelés különösen hatékony olyan állapotok enyhítésében, amelyek izomfájdalmakat okoznak.

Sok páciens hasznosnak tartja a kezelést.
De ennek ellenére a köpölyözés nem csodaszer.

Kezelés után:

Körkörös lilás bevérzések maradnak – maradhatnak a bőrön.
Feltűnő hiperémiás köpölynyomok (túlzott elszíneződés és vérbőség) vagy éppen a fokozott vérbőség hiánya (rossz keringés) az adott területek zavaraira utaló jelek lehetnek.
További panaszokokat nem a kezelési technika káros hatásának, hanem a szervezet jelzésének kell tekinteni, hogy valami nincs rendben. (pl. A a fejfájás jele lehet egy esetleges táplálék intoleranciának, glutén érzékenységnek, vagy a méreganyagok felszabadulásának)

A köpölyözés , – cupping therapy – akupresszúra és a masszázs javallatai és ellenjavallatai..

Bővebb információt, részletesebb leírást az akupresszúráról az alábbi weboldalamon talál:
akupresszura.hu

Köpöly terápia

Köpölyöző terápia elnevezések: Báguàn liáofǎ (kínai) , cupping therapy (angol), Schröpfen Therapie (német)ó

A cupping therapy egyfajta alternatív terápia, amelyet az emberiség ősidők óta használ. Megtalálható a hagyományos Magyar népi gyógyászatban és a hagyományos Kínai gyógyászatban egyaránt. A köpölyözési technikákat előszeretettel használták az Arab világban, Ókori Görögországban, a Római birodalomban és a középkor után napjainkig terjedő időszakban.
A klasszikus „tüzes” köpöly a mai napig megőrizte népszerűségét.

A köpölyözés története Magyarországon

A magyar köpölyözés szó eredete:
A szó az ugor gubu – és a baskír göbü szóból származik.
Magyarországon Mátyás Király udvarában előszeretettel alkalmazták a köpölyözést (csakúgy mint a masszázst „dögönyözést”) derűre – boróra.
Köpöly anyagai

Ismerünk bambuszból, szarvból, karámiból és újabban üvegből, műanyagból készült eszközöket.