tendinitisz

ínhüvely- gyulladás

Felejtsd el a fájdalmat és légy újra aktív!

Ínhüvelygyulladás / masszázs terápia.

 

Segíthet a masszázs az ínhüvelygyulladásban?

A tünetekről függően segíthet.
De nem az adott gyulladt területet kell masszázs terápiával kezelni, (gyulladt területet: nem masszírozunk) hanem az ínhüvelyhez tartozó izmokat – trigger pontokat. (myofasciális trigger pontok halmazát)

Függetlenül attól, hogy ínhüvelygyulladást (tendinitisz), ínhüvely degenerációt, índegenerációt, diagnosztizálták egy tapasztalt masszőr fontos szerepet játszhat gyógyulási folyamatban. Felgyorsíthatja a gyógyulást, csökkentheti a kiesett időt, hogy mihamarabb visszatérjen a mindennapi életbe és kedvenc sportjához.

 

Struktúrák és Fogalmak

Először is, tekintsünk át egy kis jellemzést arról, hogy pontosan mi is ezek a struktúrák és fogalmak, hogy jobban megértsük, mi történik belül az sérülés helyén, és hogyan közelítsük meg legjobban kezelési lehetőségeinket.

 

Tendon

Egy kemény rostos kötőszövet, amely összeköti az izmokat a csontokkal. Az emberi testben a legmerevebb lágy szövetek közé tartoznak. A tendonok fő célja az izom-összehúzódás erejének átvitele a csonthártyán keresztül a mozgatni kívánt csonthoz. A kéz hátoldalán található ínhüvelyek az alkarban lévő izmokhoz csatlakoznak, lehetővé téve az ujjak mozgását.

 

Milyen az ínhüvelygyulladásra alkalmazható masszázs?

Ínhüvelygyulladás: Az ínhüvelygyulladás akkor alakul ki, amikor az izom-inak egység (ahol az ín és az izom találkozik) akutan túlterhelődik egy túl nehéz és/vagy hirtelen feszülő erővel. Az ínhüvelygyulladás továbbra is nagyon gyakori diagnózis, bár a kutatások egyre inkább dokumentálják, hogy amit ínhüvelygyulladásnak gondolnak, az általában ínhüvely degeneráció.

 

Ínhüvely degeneráció

 

A tendon kollagénjének degenerációja a krónikus túlzott használatra adott válaszként; amikor a túlzott használat folytatódik anélkül, hogy az ín időben regenerálódna. Mint például a folyamatos ismétlődő terhelési sérülés esetén, ínhüvely degeneráció alakul ki. Még a kis mozdulatok, például egy egeret kattintás, degenerációt okozhatnak ha monoton ismétlődődnek.
Ínhüvely károsodás: Általános kifejezés a túlterhelésből, mikroszakadásokból és kollagén degenerációból adódó ínhüvely károsodásra, amelyet gyulladás, fájdalom és izomgyengeség kísér.

 

Ínhüvely Sérülések

A legtöbb ínhüvely sérülés a sportolásközben fordul elő, így olyan közismert nevekkel találkozhatunk mint: teniszkönyök, golfkönyök, dobó váll, úszó váll, vagy ugró térd.
Most, hogy tisztább képet kapunk a helyzetben lévő szereplőkről, nézzük meg, mi történt, hogy ide jutottál.

 

Mi okozza az ínhüvely sérülést?

A legtöbb ínhüvely sérülés az ín fokozatos kopásából és a túlzott használatból és az öregedésből adódik. Azok, akik ugyanazokat a mozgásokat végezhetik el újra és újra a munkájukban, sportban vagy mindennapi tevékenységeikben, valószínűbb, hogy sérülést okoznak egy ínban.

 

Tendon sérülésének tünetei

Fájdalom, merevség, csökkent mozgástartomány, gyengeség az érintett területen, esetleg gyullásos tünetek: pirosas vöröses duzzadt terület , meleg tapintattal. Az ínhüvely sérülések általában az ízületek közelben fordulnak elő, így a fájdalom úgy érezhető, mintha az ízületünkből sugározna a fájdalom. (pl. csukló fájdalom , könyök fájdalom, hüvelykujj párna fájdalom, ujjak fájdalma,

 

ínhüvelygyulladás kezelése házilag

Pihentetés! Valószínűleg a sérülés és/vagy a fájdalom pillanatában már gyengült az ín. Az ín, ínhüvely több időt vesznek igénybe a gyógyuláshoz, mint más lágy szövetek, például az izom, ezért a sérült terület (csukló, térd, váll stb.) pihentetése kulcsfontosságú.
Első teendő mindig a pihentetés és a hűtés, pl, hidegvizes borogatás, vagy hideg gél párna, felpolcolás – tehermentesítés. A hűtésre általában 20 perc az általánosan elfogadott időtartam. Második lépés a sérülés mértékének a megállapítása orvos által. (Pl, ultrahang,)
A diagnózis után a sérülés mértékéből adódóan megkezdődhet a rehabilitáció.

 

A legjobb védelem az erősítés

Orvosod tanácsára, a gyengült területen végzett enyhe erősítő gyakorlatok (gyógytorna) remek módja az izomzat felépítésének. Emellett segít visszahozni az ellenkező izomcsoportokat egyensúlyba, csökkentve ezzel a jövőbeni sérülés visszatérésének kockázatát.

 

Hogyan segíthet nekem a masszázs terápia?

Vannak speciális masszázs technikák, amelyek kifejezetten alkalmasak a tendinopathia kezelésére. Kérlek vedd figyelembe, hogy az alábbi technikák ellenjavallottak az akut sérülési szakaszban, elsősorban az első 24-48 órában, vagy ha a terület duzzadt vagy gyulladt. A komolyabb masszázzsal érdemes 2-4 hetet várni.

 

Krónikus  Ínhüvelygyulladás

Az ínszalag sérülések nem olyanok, amiket félvállról lehet venni, hanem olyanok, amelyekhez időt és figyelmet igényelnek a megfelelő gyógyuláshoz. Ha nem megfelelően kezelik őket, akkor krónikus állapot alakulhat ki. Ez nem hangzik túl szórakoztatónak. Fogadd meg azok tanácsát, akik hasonló helyzetben voltak: Lehet, hogy egy rövid ideig le kell lassítanod. Valószínűleg egy egészséges „Nem”-re lesz szükség ahhoz, hogy ne térj vissza túl gyorsan a normális állapotodba. Ez nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is nehéz lehet.

Krónikus állapotok kezelése

Masszázs terápiával a krónikus 1-2 éve fennálló állapotokat biztató eredménnyel lehet kezelni.
De ebben az esetben is nagyon fontos a páciens együttműködési hajlama. Fontos a tanácsok megtartása: Pihentetés és torna.

 

 

Mikor kell felkeresnem az orvosomat?

Ha az ínhüvelygyulladás tünetei nem enyhülnek néhány napos pihenés után, forduljon orvoshoz.

Fontos a pontos diagnózis, mivel az állapot súlyosságától és okától függően változhat a kezelés.  Az ídőben történő kezelés segíthet megelőzni a súlyosabb problémák kialakulását és elősegíti a gyorsabb gyógyulást

 

A tendinitis (más néven íngyulladás vagy tendinopátia) egy gyulladt ín.
Az inak olyan szövetszalagok, amelyek az izmokat a csontokhoz kötik, és segítik a test mozgását.
A tendinitist általában egy adott ín ismételt túlzott igénybevétele és terhelése okozza.
Az ínhüvelygyulladás fő tünetei a fájdalom, a mozgáscsökkenés, a duzzanat és a gyengeség.
A tendinitis gyakran javul a pihenéssel, de kezelésre lehet szükség, ha a fájdalom továbbra is fennáll.

 

ínhüvelygyulladás kezelése
ínhüvelygyulladás kéz

Masszázs megoldások

Porckorongsérv

Ínhüvelygyulladás Tape

Teniszkönyök

Golfkönyök

Derékbecsípődés

Nyak, váll és hátfájás

Migrénes fejfájás

Trigger pontok kisugárzó fájdalmai

Ínhüvelygyulladás

 

A csukló ínhüvelygyulladás

A csuklót körülvevő ínhüvelyek gyulladnak vagy irritálódnak. Az ínhüvelyek vékony hártyák, amelyek körülveszik és védelmezik az inakat. A gyulladásos folyamat általában a kéz és a csukló területén tapasztalható túlzott vagy ismétlődő mozgások, sérülések vagy fertőzések következménye lehet.
Az ínhüvelygyulladás gyakran akkor jelentkezik, amikor a kéz vagy a csukló ismételt, ismétlődő mozdulatoknak van kitéve, például túlzott billentyűzés, egérhasználat vagy más ismétlődő kézmozgások esetén.

A csukló inhüvelygyulladás tünetei közé tartozhatnak:

1. Fájdalom a csukló körül, amely általában fokozódik a mozgással vagy nyomással.
2. Duzzanat vagy érzékenység a csukló területén.
3. Mozgásbeszűkülés vagy merevség a csuklóban.
4. Szokatlan hangok (recsegés vagy ropogás) a csukló mozgatása során.
A csuklóinhüvely-gyulladás kezelése általában a tünetek enyhítésére és az állapot javítására irányul. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:
1. Nyugalom és pihenés: A csukló terhelésének minimalizálása segíthet a gyulladás csökkentésében és a gyógyulás felgyorsításában.
2. Jegelés, borogatás: A hideg alkalmazása segíthet a duzzanat és a fájdalom csökkentésében.
3. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Az orvos által felírt gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.
4. Fizikoterápia vagy kézterápia: Speciális gyakorlatok és kezelések segíthetnek a csukló stabilitásának és mozgékonyságának helyreállításában. Gyógytorna ás gyógymasszázs
5. Rögzítő eszközök: A rögzítő pólya vagy csuklótámaszok segíthetnek a csukló pihentetésében és támogatásában.

 

Orvosi diagnózis

Fontos megjegyezni, hogy a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében forduljon orvoshoz vagy szakemberhez, mivel az állapot súlyosságától és okától függően változhat a kezelés. Az időben történő kezelés segíthet megelőzni a súlyosabb problémák kialakulását és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

 

 

 

Masszázs házhoz