Sellei Máté gyógymasszőr Blog

Vizikefír

Sellei Máté gyógymasszőr Blog

japan-kristalygomba-vizikefir
Vízikefir – Japán kristály, Kaukázusi kristálygomba
vizikefír

 

japan-kristalygomba-vizikefir

Vízikefir – Japán kristály, Kaukázusi kristálygomba
vizikefír szemek tálban

 

Japán kristály – Kaukázusi vízikefir a hosszú élet egyik titka?

 

Finom pezsgős probiutikus kefir kristályos limonádéval.
kristálygomba
Sokan a tejes kefir alternatívájaként fogyasztják.
Kitűnő választás azoknak akik laktóz-intoleranciában szenvednek, allergiások a tejre, vagy egyszerűen csak megfelelő és könnyen elkészíthető vegán probiutikumra vágynak.
Vannak akik azért fogyasztják mert ebben látják a hosszú élet egyik titkát.
vizikefír szemek nagyítva

Japán kristálygomba limonádé:

 

Sárgás színű széndioxidos ital, amelynek gyümölcsös, savas, enyhén édes és enyhén alkoholos aromája van.

Élőflórás (akár 160 millió/ ml hasznos mikroorganizmus)
Enzimekben gazdag,
vitamindús.
Könnyen emészthető,
immunerősítő
bélflóra gazdagító
1-2 % alkoholtartalom
kész vizikefír limonádé

Japán kristály a mikroorganizmusok szimbiózisa

Víz-kefirünk kristályai különböző organizmusok szimbiózisa. Együtt élnek, miközben megfelelő életkörülményeket és tápanyagokat biztosítanak egymásnak.
Az értékes tejsavbaktériumoknak a túléléséhez és szaporodásához különféle anyagokra és vitaminokra van szükségük, amelyeket az élesztőgombáktól kapnak. A baktériumok tejsavat termelnek, amelyet az élesztők táplálékként használnak. A tejsavtermelés következtében a PH- csökken. Ez a savanyú közeg (PH<4,5) a legtöbb káros baktériumnak már nem kedvez, ezért ezek szaporodása megáll. A vízi Kefir hatása pontosan ezen az összetett kölcsönhatáson alapul, amely támogathatja jólétünket. A baktériumok új vitaminokat és enzimeket hoznak létre.
vizikefír limonádé
A vízikefir pozitív hatással lehet bizonyos megbetegedésekre:

Metchnikoff elmélete szerint az egészség fokozható és az öregedés késleltehető a bél mikrobiomjának a kefirben található baktériumokkal történő manipulálásával.
A probiotikumokkal kapcsolatban számos hasznos tulajdonságot is megfigyeltek:
Támogatja, az immunrendszert
Segíti az Emésztést
Segít a Bélflóra helyreállításában
Segít a méregtelenítésben
Támogatja a fogyást
Segít a tápanyagok hasznosításában.
További pozitív hatások: ízületek , allergia, asztma, pattanások, pikkelysömör
hurutos megbetegedések, gyulladások.
Jelen kutatások szerint a probiutikumok bizonyítható hatása:

Immunrendszer támogató
Antibiotikum kúra után segít helyreállítani a bélflórát
Egyéb tudományos kutatások – állatkísérletek:

Vizikefír: Rágcsálókon bizonyos ráktípusok növekedését csökkentheti
forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pmc/articles/PMC5739168/
A kefir eredete:

A kefir, kiapur, knapon, kapi, kippi, kefer. A kifejezés török eredetű keif- ből származik, jelentése: jólét.
Az ősi eredetű tejes kefír a Kaukázusból származik. Ókorban a próféta italaként volt ismert.

Egyesek a Kaukázusból, míg mások a Dél -Amerikából származtatják.
Több néven is ismert:
Kristály gomba, Japán kristálygomba, vízikefir, Kaukázusi kristálygomba, Tibicos, Japanese Water Crystals, Water Kefir Grains, wasser kefir, Sugar Kefir Grains, Kefir d’acqua, kaukázusi vizikefír.

A probiutikumokkal kapcsolatos első megfigyelések a XIX. század második felében az orosz Élie Metchnikoffhoz (1845-1916) köthető, aki összefüggésbe hozta a kaukázusi pásztorok hosszú átlagéletkorát az általuk rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott kefirrel, fermentált élelmiszerekkel. A fermentált italok, élelmiszerek fogyasztása a bennük lévő tejsav baktériumok anyagcseréje során keletkező tejsav termelése révén a méregtermelő baktériumok pusztulását eredményezi, így elősegítve az egészség megőrzését, méregtelenítést.

Mexikóban a OPUTINA – fügekaktusz termésén „granulátum” formájában megtalálható ez a kefirgomba.
(Lehetséges, hogy a 16.században a spanyolok által betelepített kecskék vitték át a kaktusz cukorban gazdag termésére?)
((A tejkefir „gombák” kedvező körülmények között képesek átalakulni vízi kefir „gombákká”. Azonban ez a folyamat kizárólag egyirányú. Visszafelé már nem lehetséges, mivel a tej kefir telepek több baktériumot és gombát tartalmaznak, mint a Vizi változat))
Mexikóban nem vízi kefirnek, hanem tibicosnak nevezik. Az így elkészített alacsony alkoholtartalmú fermentált ital a Tepache.
(Tepache: TIBICOS, víz, ananász, ananászhéj, nádcukor, piloncillo, fahéj.)

 

Hogyan készítsünk vizes kefirt – japán kristályt

 

Alapvetően a Vizi kristály szemeket cukros vízbe kell helyezi, és szobahőmérsékleten 24–72 órán át hagyni erjedni – fermentálódni.
A végeredmény függ a hőmérséklettől, az alkalmazott cukroktól, a kefir kultúrájától, a víz ásványianyag-tartalmától, valamint az esetlegesen használt gyümölcsöktől.
japán kristály
Vizikefír recept / összetevők

1 liter szűrt víz.

A normál csapvíz klórtartalma károsíthatja a vízikristály szemeket.
Ásványi anyag mentes ioncserélt, szűrt vizet ne használjunk, mert a vízben oldott ásványok nélkülözhetetlenek a mikroorganizmusoknak.
A lágy vizekhez szénsavmentes ásványvizet adagoljunk a megfelelő ásványi anyagok biztosításához.
barnacukor
4 csapott evőkanál cukor (50 g) más recept szerint 8 csapott evőkanál cukor (100g)
Felhasználható cukrok: fehércukor, barnacukor, nádcukor, pálma cukor
Nem használható: Édesítőszerek, nyírfa cukor, méz (A méz tönkreteszi a kefir kultúrát)

4 evőkanál púpozott kristály gomba.
(fémmel ne érintkezzen, kizárólag műanyagot használjunk)

4-5 szem mazsola vagy 2db 4 részre vágott szárított füge vagy aszalt barack
Lehetőleg bio, ne legyen benne kén dioxid vagy nátrium benzonát
citrom szelet limonádé
1/2 bio citrom kettévágva ¼ – ¼ (nem kell belecsavarni)
A citrom adja a megfelelő PH értéket a fermentációhoz.

 

vizikefír citrom – tibicos
Vizikefír elkészítés

mazsola aszalt szöllő szemek
1 -2 literes befőttes üvegbe vagy üveg kancsóba Klórmentes, szűrt vizet töltünk.
(Ha nincs vízszűrőnk, előzőleg felforralt vizet is használhatunk.)

Hozzákeverjük, a cukrot (1 liter víz / 4 evőkanál cukor – 8 evőkanál cukor)

Hozzáadjuk a vizi kefír kristályokat és az aszalt gyümölcsöket, citromot.
A citrom fontos összetevő, mert a fermentáláshoz savas környezet szükséges.
A citromot nem kell belefacsarni.

Óvatosan megkeverjük egy műanyag kanállal.

Lefedjük az üveget egy darab laza ruhával, hogy lélegezhessen.
Az üveget szobahőmérsékleten, hűvös és árnyékos helyen tároljuk. / 18- 28 C
24 – 72 óra elteltével leszűrjük a kész italt
A kész fermentált italt ásványvizes palackokba töltjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk. (1-2 napig fogyasztható)

vizikefír cukor – wasser kefir
Vizi kefir / Fermentálási hőfok
A vizes kefir optimális fermentálási hőmérséklete 18-28C. Magasabb hőmérsékleten a szimbiózis felborul, egyes fajok túlszaporodnak és a kefir kultúránk tönkremegy. Alacsonyabb hőmérsékleten a fermentálás lelassul. Ha egy ideig nincs szüksége kefirre, akkor hűtőszekrényben lehet pihentetni.
vizikefír gyümölcs

Mikor kész a vizi kefir ?

A fermentálás 1–4 napot vesz igénybe, a hőmérséklettől, a használt szemek mennyiségétől az összetevőktől és a víz minőségétől függően.
A „limonádé” kíméletes keverése segítheti az erjedést.
A kész „keveréknek” Száraznak, enyhén édesnek savas vagy savanykásnak kell lennie. Fontos, hogy ne édes legyen. Hagyja elég hosszú ideig, hogy gyakorlatilag az összes cukor elfogyjon.
Amikor a „sör” készen áll a palackozásra, szedje ki a gyümölcsdarabokat és dobja ki őket, majd
Amennyiben kész az italunk, műanyag szűrön keresztül szűrjük le egy palackba, a hozzáadott mazsolákat, gyümölcsöket dobjuk a szemétbe a citrom levét pedig csavarjuk a már kész italunkhoz.
A szűrőben maradt kefir kristály szemeket tiszta vizzel óvatosan öblítsük át, és máris elkészíthető a következő adag.
A palackozás után a kefir tovább erjed, de lassabban, főleg ha hűtőszekrényben van.

Újabb adag kristály készítés
Optimális esetben a vízikefir kultúránk szaporodott.
Műanyag szűrőben óvatosan szűrt vízzel öblítsük le.
Több kefirszemhez több cukor, víz, citrom és gyümölcs szükséges a megfelelő arányokat megtartva.

 

Lehetséges problémák a vizi kefirrel

Kevés savtartalom.
A kefir tenyészetnek savasnak kell lennie, pH- 3,0 és 5,0 között kell lennie. A friss citrom hozzáadásával biztosítjuk a savas környezetet. Ha a kefir nem enyhén savas, fennáll annak a veszélye, hogy a penészgombák és más nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodnak.

Felszínen, penész, úszóhártya, szennyeződés
A kefirkultúránkat – kristály gombát sajnos meg kell semmisítenünk.

Edények
Alaposan öblítse ki az edényeket – ne hagyjon rajtuk szappant vagy mosószert, mert károsíthatják a kefirt.
Lehetőleg üveg edényeket és műanyag szűrőt használjon.

Tartósitó és permetezőszerek
A kristálygombánkat károsítják a tartósitószerek és a vegyszerek.
Ezért lehetőleg Bio citromot és kénmentes, tartósítószermentes aszalt gyümölcsöt használjunk.

 

Melyik a legjobb méret a japán kristálygomba szemeknél?

A vízi kefirszemek mérete a homokszem és a fürjtojás mérete között váltakozik. Egy adag kefir szemei különböző méretűek lesznek.

Vizikefír – Japán kristálygomba ára, beszerzése – hol kapható, hol lehet venni?

A vizikefír kulturánkat lehetőleg megbízható forrásbol szerezzük be.
Magyarországon a vizikefír ár: 3000,- és 5000,- Ft között mozog (álltalában erre szakosodott gombatenyésztőktől lehet vásárolni)
Németországban egy adag 20 euró + postaköltség (Több Európai márka is gyártja, forgalamzza . Kristálygomba rendelés: Wasser kefir )
USA , Canada: 20 USD + postaköltség
(Több Amerikai márka is gyártja – forgalmazza vizikefír rendelés: Water Kefir starter culture)

 

 

 

A „limonádé” kíméletes keverése segítheti az erjedést.
A kész „keveréknek” Száraznak, enyhén édesnek savas vagy savanykásnak kell lennie. Fontos, hogy ne édes legyen. Hagyja elég hosszú ideig, hogy gyakorlatilag az összes cukor elfogyjon.

Japán kristály a mikroorganizmusok szimbiózisa

Víz-kefirünk kristályai különböző organizmusok szimbiózisa. Együtt élnek, miközben megfelelő életkörülményeket és tápanyagokat biztosítanak egymásnak.

vizikefr - japán kristálígomba
vizikefr - japán kristálígomba limonádé

Make a Change

Vizikefír

 

Felhasznált irodalom

forrásanyagok – vizikefír – kristálygomba – tibicos – wasser fefir – water kefir
Tudományos cikkek:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC6424877/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
articles/PMC5739168/
https://www.sciencedirect.com
/science/article/
abs/pii/S016816051100
5344?via%3Dihub
Egyéb források:
https://www.gesund-vital.de/
datenschutz?&
cmp-silent=1
https://growyouthful.com/
recipes/
water-kefir.php
https://wellness-drinks.de/
en/
water-kefir-facts.html
https://www.healthline.com/
nutrition/water-kefir
http://www.biomedicus.de/
index.php?id
=wasserkefir&L=304
https://ncbi.nlm.nih.gov/
pmc/articles/
PMC3859987

Probiotikus Baktériumok – élesztő kultúrák a kristályos vizikefirben
A rendelkezésre álló tudományos információk a fajok sokféleségét mutatja.
A „kristály’ szerkezete: poliszacharid és a fermentációért felelős tejsavbaktériumok, élesztőgombák és ecetsavbaktériumok.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
pmc/articles/PMC6424877/

A legfontosabb mikrobiális fajok a vizikefírben: Lactobacilluscasei / paracasei , a Lactobacillusharbinensis , a Lactobacillushilgardii , Bifidobacteriumpsychraerophilum / crudilactis , Saccharomycescerevisiae és Dekkerabruxellensis.
H. valbyensis ,Lachanceafermentati ,Saccharomycescerevisiae és Zygotorulasporaflorentina.

A vizes kefír microbiologiai összetétele:
Leginkább tejsavbaktériumok 70% – 80%
valamint élesztőgombák ás ecetsav baktériumok

https://www.sciencedirect.com/
science/article/
abs/pii/S016816051100
5344?via%3Dihub