triggerpoints

Csonthártya masszázs

P. Volger nevéhez fűződő orvosi javaslatra alkalmazott masszázs.

Csonthártya masszázs

 

A kezelés a csonthártyát célozza meg. A csonthártyán keresztül reflexhatás révén befolyásolhatóak a szervek tónusa, vérellátása, simaizmok által kiváltott peristaltikus mozgás.

Csonthártyamasszázs nem végezhető

A koponyacsontok többségén

 

Kezelhető területek

koponyacsontok kezelhető területei (processus mastoideus, os occipitale linea nuchae term, állkapocsizületek )
patella – térdkalács
kulcscsont

Csonthártya masszázs javallatai

 

szív és keringési megbetegedések
reumatikus megbetegedések
begyógyászati megbetegedések
légzés terápiák, hatékonyságát növeli
epergörcs esetén a bordaívek kezelése – görcsoldó hatású

 

 

A csonthártya egy vékony, rostos szövetréteg, amely a csontok felszínét borítja. A csonthártya két rétegből áll: a belső rétegből és a külső rostos rétegből. A belső  réteg felelős az új csontsejtek termeléséért, míg a rostos réteg biztosítja a csontok védelmét és táplálását.

A csonthártya közvetlen kapcsolatban áll a környező szövetekkel, mint például az izmokkal, az inakkal és a kötőszövetekkel. Ezek a szövetek szorosan illeszkednek és kötődnek a csonthártyához, és fontos szerepet játszanak a csontok mozgásában és stabilitásában.

csonthártya masszázs
csonthártya - sarok

Triggerpont Programs

Teniszkönyök

Golfkönyök

Porckorongsérv

Nyak – izomfájdalom

Hát izomfájdalom

Csonthártya

 

 

 

Csonthártya és sarokcsont kapcsolata:

Plantaris fascia: Ez egy vastag kötőszöveti lemez, amely a sarokcsonttal és a lábujjakhoz kapcsolódó ízületekkel is összeköttetésben van. A plantaris fascia szerepet játszik a lábív mozgatásában és a lábboltozat támogatásában.

Achilles-ín: Ez az izom ina a sarokcsonttal van rögzítve, és felelős a lábfej és a lábszár mozgatásáért. Az Achilles-ín hátulsó részén található, és szoros kapcsolatban áll a sarokcsont periosteumával.

Fascia lata: Ez egy vastag kötőszöveti lemez, amely a sarokcsont körül halad, és kapcsolódik a lábfej más részeihez. A fascia lata támogatja a lábív izmainak és az Achilles-ín mozgását.

 

Sarkantyú és feszes vádli kapcsolata:

 

A sarokcsont környékén jelentkező sarkantyú fájdalom leggyakrabban a plantaris fascia vagy az Achilles-ín irritációja miatt alakul ki. A feszes vádli, vagyis a bokaizom feszessége, szintén hozzájárulhat a sarkantyú kialakulásához, mivel az izomfeszültség további nyomást gyakorol a sarokcsont periosteumára és a környező szövetekre.

Amikor a vádliizmok feszültek, az a talp lágyrészeinek megfeszüléséhez és a sarokcsont periosteumának fokozott terheléséhez vezethet. Ez hosszabb ideig tartó sérülést vagy gyulladást eredményezhet, amely sarkantyúhoz vezethet.

A periostealis masszázs

 

hatékony módszer lehet a sarkantyú és a feszes vádli kezelésére, mivel segíthet enyhíteni az izmok és inak feszültségét, javítja a vérkeringést a sérült területen, és elősegíti a gyógyulási folyamatot. Ezáltal segíthet csökkenteni a fájdalmat és javítani a láb mozgékonyságát. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben ajánlott szakember segítségét kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 

Masszázs házhoz